Skip to content

Visie

Een milieuvriendelijke tuin, kringlooptuin, natuurlijke tuin, ecologische tuin zijn evenveel termen voor een wijze van tuinieren die essentieel inhoudt dat men zo veel als mogelijk rekening houdt met de natuurlijke processen bij de vormgeving, aanleg, onderhoud en gebruik van de tuin of het park.

Op de website werd gekozen voor de uniforme benaming “ecologisch tuinieren en groenbeheer” omdat deze benaming nog het meest duidelijk weergeeft waar we eigenlijk voor staan. Tuinen, parken en plantsoenen zijn levende gehelen, met tal van processen en wisselwerkingen. Groenbeheer omvat voor ons de aanleg en het onderhoud van tuinen, plantsoenen en parken. Deze hebben, in tegenstelling tot de werkelijke natuurgebieden, ook zeer belangrijke recreatieve, sociale en esthetische functies. De andere functies sluiten een ecologische meerwaarde echte zeker niet uit, integendeel.

Ecologisch tuinieren en groenbeheer is verre van een geheel aan regels met wat mag en wat niet mag. Het is geen plicht, maar een plezier. Ecologisch tuinieren een wijze van denken over tuinen en groen, die bovendien een oneindig aantal mogelijkheden biedt.

Ecologisch groenbeheer is niet gebonden aan bepaalde stijlen, planten of plaatsen. Iedereen kan los van plaats, ruimte of tijdstip beginnen ecologisch beginnen denken en werken in de tuin. Ecologisch tuinieren is planten en dieren leren ontdekken, meeleven met de seizoenen, plantjes zien opduiken ook op de plaatsen waar je ze niet verwacht.

Ecologisch tuinieren is een groeiproces. Niemand is vanaf het eerste ogenblik een perfecte (ecologische) tuinier. Door jaar na jaar dingen uit te proberen leer je stap na stap je tuin beter kennen. Je vecht niet tegen de natuur, maar leert ermee meedenken. Uiteindelijk zal de natuurlijke processen voor jou laten werken en krijg je de tuin die je wil, wellicht met hopen minder werk.