Skip to content

Hovenier inhuren

Een hovenier inhuren kun je om verschillende redenen doen. De drie belangrijkste redenen om een hovenier in te huren zijn voor het maken van een tuinontwerp, het aanleggen van een tuin en ook het onderhouden ervan. Laten we de verschillende opties om een hovenier in te huren bespreken.

Een hovenier inhuren voor een ontwerp

Bij een hovenier werken vaak een combinatie van verschillende mensen. Er werken tuinmannen, hoveniers en ook tuinarchitecten. De laatste twee kunnen je helpen om een mooie tuin te ontwerpen. Ze zullen de tuin opmeten, naar je wensen luisteren en vervolgens met een goed ontwerp komen. Het ontwerp is de basis van de nieuwe tuin. De hovenier zal vervolgens ook een beplantingsplan maken om de tuin in te kunnen planten.

Tuin in te planten

Als je al een tuinontwerp hebt (misschien van een jaar geleden of ouder) dan kun je een hovenier inhuren om de tuin in te laten planten. De hovenier kan de tuin helemaal op de juiste manier inplanten. Hij weet precies welke bemesting en welke soort grond bij welke planten moet komen. Hierdoor is het mogelijk om de planten volop te laten groeien en bloeien.

Garantieregeling

Als je een tuin laat aanleggen dan is het natuurlijk belangrijk om zeker te weten dat het allemaal goed gaat. Het is natuurlijk een hele investering. Eerst laat je het ontwerp en een beplantingsplan maken om vervolgens de tuin aan te laten leggen. Een ontwerp maken kost tussen de €250 euro en de €500 euro en het laten aanleggen grofweg €50 euro tot €100 euro per m2. Een tuin van zo een 20 m2 komt dan al gauw rond de €2000 euro aan totale kosten. Het is dan goed om een garantieregeling te hebben. Is die er echter ook?

Wat kan er eigenlijk misgaan bij de aanleg?

Er zijn een aantal zaken waar je aandacht aan moet schenken. In het algemeen is het belangrijk dat je een afspraak maakt met de hovenier of tuinman, dat alle planten die doodgaan binnen een specifieke tijd vervangen worden. Het is een belangrijk onderdeel van de garantieregeling. Eigenlijk is dat in een normale wereld het grootste risico als je een tuin laat aanleggen. Er is echter meer waar je op moet letten.

Waar moet je nog meer op letten?

Het tweede punt wat van groot belang is, is dat je ook kijkt of de hovenier of tuinman is aangesloten bij een garantiefonds of keurmerk. In het geval van een faillissement wil je natuurlijk niet je aanbetaling kwijt zijn. Ook wil je graag dat het werk alsnog snel wordt uitgevoerd. Je wilt immers gaan genieten van je mooie tuin. Informeer daarom bij de hovenier of ze ook zijn aangesloten bij een garantiefonds. Dit betekent een geruststelling. Ook geeft het aan dat het gaat om een hovenier met voldoende kwaliteit en vakmanschap in huis.